caries_bo
Febrer 09, 2015

Tot el que has de saber sobre les càries

Què és la càries dental?

La càries dental és una malaltia  que en el seu origen intervenen múltiples factors simultanis que afecten al teixit dur de les dents. Una càries pot esdevenir només quan els bacteris de la boca causants (microorganismes) es congreguen en forma de placa a la superfície de les peces dentàries en presència de sucres (carbohidrats fermentats formant l'anomenada placa bacteriana).

L'àcid format pels bacteris ataca la superfície de la dent i causa la destrucció del teixit i forma la càries. El bon raspallat arrossega i elimina la placa bacteriana.
Fa mal la càries dental ?

La càries és un procés indolor al principi, fins que arriba a estadis avançats, amb afectació de la polpa o el nervi. Al principi es detecta com taques o punts foscos o com a zones de color blanc-guix.

Altres vegades es produeix certa sensibilitat al fred o calor o als aliments dolços. De vegades, si la càries evoluciona molt lentament, pot arribar a estadis molt avançats, amb gran afectació polpar, sense que hagi existit mai dolor.

Per tot això cal fer una revisió pel seu dentista cada sis o dotze mesos.
Com es cura una càries ?

El tractament de la càries depèn de la fase evolutiva en què es trobi:

·         La càries superficial (esmalt o dentina superficial), que no tingui afectació polpar es tracta mitjançant l'eliminació de tot el teixit malalt (càries) i col·locació d'una obturació (empast) estètica amb material composite o resines, o d'amalgama de plata.

·         Les càries profundes amb afectació de la polpa es tracten amb una endodòncia que consisteix en retirar la polpa o nervi netejant bé tot el teixit afectat i obturant el conducte amb materials d'endodòncia. En casos en què no es pugui practicar una tècnica d'endodòncia es practica l'extracció de la peça.

Com podem prevenir la càries ?

  • Controlar els aliments rics en hidrats de carboni (sucres).
  • Realitzar un bon raspallat per eliminar la placa bacteriana després de cada menjar i sobretot abans d'anar a dormir.
  • Mantenir una bona higiene bucodental.
  • Aplicació de fluor per augmentar la resistència de l'esmalt de la dent als àcids que produeixen els bacteris de la placa bacteriana.
  • Segellat de fissures, col·locació per el dentista d'una fina capa de material a base de composites en els solcs profunds de les dents.
  • Revisions periòdiques en les quals el dentista pot realitzar un diagnòstic i tractament precoç de la càries incipient. En nens, cada 6 mesos.